Rehab för hästar med ryggproblem
Bästa veterinären Emilia Sanders tipsade om ett par artiklar från thehorse.com gällande rehab för hästar med ryggproblem, sen har jag stött på liknande information på många lika ställen som då också handlar om helt vanlig friskvård för hästar, så jag har försökt sammanfatta detta i ett antal övningar som jag listar nedan. Här kommer några källor, jag rekommenderar verkligen den nördige att läsa mer om detta.
- ”Rehabilitating a Horse Out of Back Pain” (thehorse.com).
- ”Horse Rehabilitation Exercises From the Ground” (thehorse.com)
- ”Hur går hästen i form” (Equipodden med Pernilla Stenfeldt)
Jag har även gjort lite egna tillägg och förtydliganden.
Att genomföra dessa övningar tre dagar per vecka, med fem repetitioner på varje övning, kommer att stärka de djupa, stabiliserande musklerna längs hästens ryggrad (multifiderna) och öka deras symmetri på sex veckor.
Börja med att be om en liten rörelse i början, och försök få hästen att hålla den några sekunder vid varje repetition.
Morotsstretch
Använd en morot eller annat gott för att få hästen att göra följande stretchande övningar:
Runda
- mule-till-bröst stretchar övre delen av nacken
- mule-till-knä(carpus) stretchar nedre delen av halsen och lyfter ryggen
- mule-till-kota stretchar nedre delen av halsen och lyfter ryggen
Böja
- mule-till-sadelgjord böjer nacken
- mule-till-flank böjer både nacke och rygg
- mule-till-has aktiverar även mkt bukmuskler
- mule-till-bakkota böjer både nacke och rygg samt aktiverar bäckenets stabilisatorer och magmusklerna
Sträcka ut
Avsluta med att be hästen sträcka ut sin hals framåt så långt som möjligt.
Core
- Pressa dina fingertoppar längs med hästens bröstben för att lyfta manke och rygg. Börja mellan bröstmusklerna vid sadelgjordsläget och arbeta dig bakåt längs bröstbenet. Det ska inte bli en jättestor rörelse, men du ser att de fyller ut lite i ”hålan” bakom manken.
- Pressa med dina fingertoppar på ryggraden strax ovanför svansfästet för att få hästen att runda bakre delen av ryggen (lumbar and lumbosacral (lower back) joints). Man kan få samma effekt genom att stryka ner längs med fåran mellan bakdelens muskler medan du står bakom hästen(om du känner dig säker i den positionen).
Balans
- Få hästen att gunga lätt bakåt, utan att flytta på fötterna, genom ett lätt tryck på bringan. Detta aktiverar serratusmusklerna som stödjer bröstkorgen mellan frambenen. Kallas även för ”crunches” av vissa.
- Dra försiktigt hästens svans i sidled, håll 5 sek i ytterläget. Detta aktiverar bäckenets stabilisatorer som balanserar och stabiliserar hästen vid samling, samt muskler kring (bak)knä och has.
- Dra försiktigt hästens svans rakt bakåt, håll 5 sek i ytterläget. (om du känner dig säker i den positionen) Forskning visar att denna övning ger effekt hela vägen fram i hals/nacken.
- Dra manken i sidled försiktigt så de håller emot, håll 5 sek i ytterläget.
- Lyft fram- eller bakben och knuffa försiktigt på hästens skuldra eller bröst, bara tillräckligt för att flytta vikten lite utan att hästen måste trampa om. Aktiverar stabilisatorer i fram- och bakben.
- Låt hästen stå på instabila underlag, som tex en mjuk madrass
- Låt hästen gå över bommar i olika höjd och med olika avstånd, det tvingar hästen att ändra rörelsen av benet i luften.
Gå långsamt i nedförslut
Gå med långsamma, kontrollerade, steg (mysteg) och med god självbärighet i långa, svaga nedförsbackar. Detta stärker muskulaturen som lyfter bröstryggen vid frambenen(thoracic sling) och aktiverar de externa magmusklerna.
Anpassa sträcka och lutning till hästens aktuella form, om du hela tiden måste korrigera och hålla emot för att hästen vill gå snabbare så är det ett tecken på att det är lite för jobbigt för hästen just nu. Bäst är att välja en planare lutning till att börja med i så fall.
Tankar kring poddavsnittet med Pernilla
Jag sammanfattar här detta poddavsnitt och reflekterar lite själv, avsnittet är otroligt nördigt och väl värt att lyssna på om man blir intresserad av detta.
Många ryggproblem och hältor är ridrelaterade, vi behöver lära oss att jobba hästen på ett fördelaktigt sätt för att den ska hålla i långa loppet.
Byt ut ordet ”form” mot ”balans”.
Obalans i hästen ger spänningar och kompensationer, en häst i obalans kan faktiskt också bli rädd och stressad. Viktigt att komma ihåg att ingen inlärning sker medan hästen är rädd.
Moderna hästar är otroligt rörliga, det ställer ännu högre krav på att bygga upp styrka och balans.
Ska man lyfta tungt måste man göra det långsamt i början för att hjärnan ska hinna koppla på alla muskler, detta gör det typ omöjligt att vara ”kvick” från början. Kan bli att hästen hamnar på framdelen istället.
Tänk på att man kan vara stark, utan att ha stabilitet. Det är därför folk kan göra marklyft och ändå få ryggskott.
Flytta bak tyngdpunkten
Det pratas ibland om att hästen ska kliva in under sig, vilket låter som att den ska ta långa kliv med bakbenen. Men faktiskt så ska den ”sätta sig” mer över bakbenen och snarare korta längden på steget. Det som behövs då är mag- och bäckenmuskulatur, vi måste starta med stabilitet underifrån.
När hästens ben rör sig så är de antingen i en bärande ”ståfas” eller i en ”påskjutsfas”.
De flesta behöver träna bärighet och inte påskjut.
Många hästar vill låta bakbenen bli kvar för länge bakom sig (lång påskjutsfas), det ger en större belastning på (bak)knän, länd och SI-leder och då behöver man hjälpa hästen att korta påskjutsfasen. Equiband kan få dem att trycka av lite tidigare och få kraften åt rätt håll.
Länden måste stabiliseras för att få ut kraft ur bakbenen, detta behöver man de djupa bukmusklerna till.
Framdelen måste komma upp och ur vägen
Framdelen har en viktig stötdämpande funktion, eftersom hästen saknar nyckelben hänger hela bröstkorgen i en vagga av muskler mellan skulderbladen, den kallas thoracic sling eller skuldergördeln.
Man kan stärka denna muskelvagga med övningarna ovan, hästen kan faktiskt öka sin mankhöjd med flera centimeter genom att träna upp dessa muskler.
Om den här muskelvaggan är svag så ”hänger” bröstkorgen (och ryttaren som sitter på) i musklerna. Det gör bland annat att stötdämpningen i framdelen försämras och hästen kan få problem med tex kotlederna som måste ta upp för mycket kraft.
Man kan se en dipp framför manken om hästen hänger mycket, men även utan dipp kan det hända att hästen hänger.
Ge hästen tillgång till sin hals
Hästen behöver få tillgång till sin egen hals, annars skapas kompensationsmönster. Halsen är hästens viktigaste sätt att hålla balansen.
Det finns flera anledningar till att hästen inte ska gå bakom lod:
- Enligt nya studier påverkas hästen negativt redan när nosen bara är några grader bakom lod
- De måste rulla upp ögonen på ett extremt sätt för att kunna se, vilket ger mkt spänningar
- Vid dissektioner har man sett skador vid nackligamentet vid C2, när hästen går bakom lod kan har man uppmätt 4 ggr så högt tryck som normalt vid detta ligament då det kommer i kläm vid en benkam.
- När halsen är för kort så hämmas musklerna på ovansidan av halsen och framför manken samtidigt som underhalsen blir överutvecklad.
”Lång och låg” är inte heller något som blir bra i längden.
När huvudet kommer ner så låses ryggen i ett ”uppe-läge”, det betyder inte att den faktiskt kommer upp på det sätt man vill. De långa ligamenten i överlinjen kan inte töjas hur långt som helst, om man sträcker ut överlinjen för mycket så måste istället bakbenen släppas ut och hamna bakom hästen.
Tänk på hur du sitter
En bakåtlutad ryttare skapar ett ökat tryck bakom manken, detta trycker ner bålen och halsbasen, halsen blir kort och bakbenen hamnar bakom.
Vi påverkar otroligt mycket som ryttare, en skicklig ryttare kan få en obalanserad unghäst se ut som en ”riktig ridhäst” och en sned och obalanserad ryttare kan skapa överbelastningar och problem även på vuxna och normaltränade hästar. Därför är det viktigt att inte bara träna oss på att bli bättre på att rida, men också att bli starkare och mer liksidiga i vår egen kropp.